Válts növényi üzemmódra

VegaPédia

VegaPédia

Kérnék egy vegán ebédet! - 3,5 fogás lett, maradhat?

2020. március 05. - Vegapedia

Az esetek nagy részében egy-egy finom recepttel érkezünk, de most emeltük a tétet és egy teljes ebéd menüt mutatunk be. Mindegyik tápláló, egészséges, olaj és gluténmentes és természetesen vegán. Csapjunk is bele!

vega_n-ebe_d.jpg

Ebben a bejegyzésben 3+0,5 fogásból álló vegán ebédet olvashattok és láthattok. Ha van röpke 15 percetek nézzétek meg a videót, ha pedig siettek, szövegesen is leírtuk a hozzávalókat és az elkészítést kicsit lentebb.

  

Kezdjük is egyből a levessel! Érkezzen egy krémleves sárgarépából:

Hozzávalók:

  • 5-6 db nagyobb sárgarépa
  • 2 db nagy krumpli
  • 1-2 fej (lila)hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • kurkuma, gyömbér, szerecsendió

Elkészítés:

  • vágjuk fel a hagymát, fokhagymát, sárgarépát, krumplit – nem kell nagyon apróra, úgyis végül leturmixoljuk
  • kevés vízen dinszteljük meg először a hagymát, aztán a fokhagymát
  • kicsit dinszteljük meg a sárgarépát, majd a krumplit is
  • öntsük fel vízzel, hogy ellepje, tegyük hozzá a fűszereket
  • forraljuk fel, majd alacsonyabb fokozaton főzzük addig, míg a répa, krumpli is megpuhul teljesen
  • botmixerrel turmixoljuk össze krémesre
  • ha túl sűrű, vagy nem elég fűszeres, igazítsunk rajta, majd forraljuk jól össze

Főételnek tepsis fűszeres sült zöldségeket készítünk, íme a hozzávalók:

  • 1 db lilahagyma - szeletekre vágva
  • 4-5 gerezd fokhagyma - (akár héjastól)
  • 1db cukkini - feldarabolva
  • néhány szál sárgarépa – feldarabolva
  • 2 db krumpli – akár héjastól
  • 2 kisebb édesburgonya – akár héjastól
  • só, bors, fűszerek (pl. fokhagymapor, hagymapor, füstölt pirospaprika, kömény, stb.)

Elkészítés: 

  • melegítsük elő a sütőt 200 fokra
  • egy kis tálban keverjük össze a fűszereket
  • szeleteljük fel körül-belül egyforma darabokra a zöldségeket
  • keverjük össze a fűszerkeverékkel
  • tegyük a fűszeres zöldségeinket (lehetőleg fedővel rendelkező) hőálló edénybe, egy pici vizet öntsük alá, majd fedjük le – akár alufóliával, ha nincs fedele
  • tegyük be a sütőbe, és süssük addig, míg megpuhulnak a zöldségek – zöldségektől függően 30-40 perc
  • ezután vegyük le róla a fedőt /alufóliát, és süssük még kb.10-15 percig, hogy ropogósra süljenek

Desszert nem is lehetne más, mint a fantasztikus csoki mousse:

  • 1 konzerv csicseriborsó leve
  • 1 tábla étcsokoládé (90-100g)

Elkészítés:

  • gőz fölött olvasszuk meg az étcsokoládét (egy lábasban forraljunk vizet, és egy fém tálat/ másik edényt helyezzünk rá)
  • tegyük félre, de hagyjuk a meleg víz fölött
  • verjük fel gépi habverővel a csicseriborsó levét, amíg teljesen kemény nem lesz, úgy néz majd ki, mint a felvert tojásfehérje – 5-10 perc
  • óvatos mozdulatokkal keverjük össze egy spatulával az olvadt csokoládét a csicserihabbal
  • kóstold meg, édesítsd, ha szükséges, nekünk nem kellett
  • mérjük ki kis poharakba
  • helyezzük minimum 1-2 órára hűtőbe

A 3,5. fogás a saláta, ehhez zöldségek kívül szószra lesz szükségünk:

  • Hozzávalók: 1 kiskanál tahini, 1 kiskanál mustár, só, bors, víz ízlés szerint: citromlé, balzsamecet, fokhagymapor, hagymapor, fűszerek
  • Elkészítés: egy kis tálban dolgozzuk össze alaposan a tahinit, mustárt egy kevés vízzel – habverővel, majd fűszerezzük, és hígítsuk fel vízzel, hogy öntet állagot kapjunk.

További izgalmas és finom fogásokat szeretnél látni/olvasni? Lépj be a Vegán receptek - Vegán blog csoportba!  Várunk sok-sok szeretettel! 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegapedia.blog.hu/api/trackback/id/tr5715506222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xyyyxyxyyxyxyyx 2020.03.06. 12:33:08

Mivel azt írtad, ezek egészséges ételek, és szinte az összes vegán ismerősöm B12-hiánnyal közt, meg tudnád mundani, hogy a receptben található menüben mennyi B12-vitamin található?

Vegapedia 2020.03.06. 12:56:42

@xyyyxyxyyxyxyyx: Szia, a B12-t külön vitaminként visszük be. Sokan sajnos az állati eredetű termékek mellett is hiányosak, illetve nem tudják, hogy azokban is azért van, mert mesterségesen a takarmánnyal viszik be. Vegán életmód mellett mindenképp érdemes külön szedni a B12-t, de nem vegánként sem árt egy kivizsgálás. Az ételek azt gondolom ettől még egészségesek, hisz nem az az egészséges fokmérője, hogy minden vitamint tartalmaz-e egy fogás.

Attilajukkaja 2020.03.06. 19:17:41

Jól néz ki, de nekem mindenképp hiányzik hozzá egy saláta vagy savanyúság.
süti beállítások módosítása