A töltött káposzta egy hagyományos étel hazánkban, már-már kódolva vannak ezek az ízek a génjeinkben. Persze vegánként a húst valamivel helyettesítenünk kell, mutatjuk hogyan és miként.
Szuper ötlet az ünnepi asztalra töltött káposztát készíteni, de akkor sem nyúlunk mellé, ha egy átlag hétköznapi ebédként gondolunk rá.
1-2 napot állva hagyva csak finomabb lesz az étel, ártani nem ártunk vele, csak jobban összeérnek az ízek.
Természetesen, akinek nem kell kerülnie a gombát, tofut, nyugodtan kiegészítheti velük a tölteléket.
Elkészítés:
Hozzávalók:
- 10-15 db savanyított káposztalevél vagy egy fej káposzta - savanyított káposztafejből inkább 2 db
- 3 konzerv vörösbab lecsepegtetve, összetörve vagy 4,5 bögre (bögre =2,3dl) főtt bab összetörve
- 700 g főtt rizs (mi kerekszeműt használtunk, jobban tapad, krémesebb)
- 1 db padlizsán meghámozva, nagyon apró kockákra vágva, bepácolva sóval, folyékony füsttel egy éjszakára– ettől lesz jó füstös íze a töltött káposztának
- 2 fej hagyma apróra vágva, 3-4 gerezd fokhagyma átpasszírozva
- kb. 1-1,5 kg savanyúkáposzta leszűrve – ha túl savanyú/sós, öblítsük ki
- 4-5 db babérlevél
- só, bors, (füstölt) pirospaprika, őrölt kömény
- néhány evőkanál paradicsompaszta (házi a legjobb)
- 1 kiskanál tahini/magvaj (elhagyható)
További vegán/mentes ünnepi ételekért keresd fel a már 21.000 fős csoportot: Vegán receptek - Vegán blog facebook.