Az esetek nagy részében egy-egy finom recepttel érkezünk, de most emeltük a tétet és egy teljes ebéd menüt mutatunk be. Mindegyik tápláló, egészséges, olaj és gluténmentes és természetesen vegán. Csapjunk is bele!
Ebben a bejegyzésben 3+0,5 fogásból álló vegán ebédet olvashattok és láthattok. Ha van röpke 15 percetek nézzétek meg a videót, ha pedig siettek, szövegesen is leírtuk a hozzávalókat és az elkészítést kicsit lentebb.
Kezdjük is egyből a levessel! Érkezzen egy krémleves sárgarépából:
Hozzávalók:
- 5-6 db nagyobb sárgarépa
- 2 db nagy krumpli
- 1-2 fej (lila)hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- kurkuma, gyömbér, szerecsendió
Elkészítés:
- vágjuk fel a hagymát, fokhagymát, sárgarépát, krumplit – nem kell nagyon apróra, úgyis végül leturmixoljuk
- kevés vízen dinszteljük meg először a hagymát, aztán a fokhagymát
- kicsit dinszteljük meg a sárgarépát, majd a krumplit is
- öntsük fel vízzel, hogy ellepje, tegyük hozzá a fűszereket
- forraljuk fel, majd alacsonyabb fokozaton főzzük addig, míg a répa, krumpli is megpuhul teljesen
- botmixerrel turmixoljuk össze krémesre
- ha túl sűrű, vagy nem elég fűszeres, igazítsunk rajta, majd forraljuk jól össze
Főételnek tepsis fűszeres sült zöldségeket készítünk, íme a hozzávalók:
- 1 db lilahagyma - szeletekre vágva
- 4-5 gerezd fokhagyma - (akár héjastól)
- 1db cukkini - feldarabolva
- néhány szál sárgarépa – feldarabolva
- 2 db krumpli – akár héjastól
- 2 kisebb édesburgonya – akár héjastól
- só, bors, fűszerek (pl. fokhagymapor, hagymapor, füstölt pirospaprika, kömény, stb.)
Elkészítés:
- melegítsük elő a sütőt 200 fokra
- egy kis tálban keverjük össze a fűszereket
- szeleteljük fel körül-belül egyforma darabokra a zöldségeket
- keverjük össze a fűszerkeverékkel
- tegyük a fűszeres zöldségeinket (lehetőleg fedővel rendelkező) hőálló edénybe, egy pici vizet öntsük alá, majd fedjük le – akár alufóliával, ha nincs fedele
- tegyük be a sütőbe, és süssük addig, míg megpuhulnak a zöldségek – zöldségektől függően 30-40 perc
- ezután vegyük le róla a fedőt /alufóliát, és süssük még kb.10-15 percig, hogy ropogósra süljenek
Desszert nem is lehetne más, mint a fantasztikus csoki mousse:
- 1 konzerv csicseriborsó leve
- 1 tábla étcsokoládé (90-100g)
Elkészítés:
- gőz fölött olvasszuk meg az étcsokoládét (egy lábasban forraljunk vizet, és egy fém tálat/ másik edényt helyezzünk rá)
- tegyük félre, de hagyjuk a meleg víz fölött
- verjük fel gépi habverővel a csicseriborsó levét, amíg teljesen kemény nem lesz, úgy néz majd ki, mint a felvert tojásfehérje – 5-10 perc
- óvatos mozdulatokkal keverjük össze egy spatulával az olvadt csokoládét a csicserihabbal
- kóstold meg, édesítsd, ha szükséges, nekünk nem kellett
- mérjük ki kis poharakba
- helyezzük minimum 1-2 órára hűtőbe
A 3,5. fogás a saláta, ehhez zöldségek kívül szószra lesz szükségünk:
- Hozzávalók: 1 kiskanál tahini, 1 kiskanál mustár, só, bors, víz ízlés szerint: citromlé, balzsamecet, fokhagymapor, hagymapor, fűszerek
- Elkészítés: egy kis tálban dolgozzuk össze alaposan a tahinit, mustárt egy kevés vízzel – habverővel, majd fűszerezzük, és hígítsuk fel vízzel, hogy öntet állagot kapjunk.
További izgalmas és finom fogásokat szeretnél látni/olvasni? Lépj be a Vegán receptek - Vegán blog csoportba! Várunk sok-sok szeretettel!