Ebben a blogban már megszokhattátok, hogy mindig igyekszünk izgalmas vegán ételeket hozni Nektek, azonban most a szokásoktól eltérően ez az étel nem lesz gluténmentes, cserébe viszont nagyon finom!
A szejtán - másnéven búzahús - alapanyaga a gabonafehérje, a búzasikér.
A szilárdságát és a nyúlékonyságát is ennek a fehérjének köszönheti, kettébontva a gliadinnak és a gluteinnek. Főképp magas gluténtartalma miatt érdemes mértékkel fogyasztani.
Sokaknak jól jöhet, amikor még ismerkednek a vegán étrenddel, vagy néha napján, mikor kicsit ki akarunk rúgni a hámból. A búzahúsból készült steak nagyon finom, és nagyon hasonlít az állaga a húséhoz! Ráadásul nagyon könnyen elkészíthető.
Az elkészítéshez szükség van olyan edényre, szűrőre, amiben gőz felett párolni tudunk. A sütéshez használhatunk egy kevés magvajat, vagy növényi olajat és akár grillen is elkészíthető. Na, de most nézzük az elkészítést és a hozzávalókat!
Elkészítés:
Hozzávalók 4 nagy szelethez:
- ¾ bögre (bögre=2,4dl) főtt, lecsepegtetett csicseriborsó
- 120 ml víz
- 1 evőkanál folyékony füst
- 130g (cukormentes) ketchup
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál szójaszósz
- 3 evőkanál sörélesztőpehely
- 1 kiskanál hagymapor, fokhagymapor
- ½ kiskanál oregánó
- ½ kiskanál csemege pirospaprika, füstölt pirospaprika
- ¼ kiskanál bors, kurkuma, őrölt kömény
- 1/8 kiskanál őrölt szerecsendió
- 265g búzasikér (kb. 1 és ¾ bögre, de ajánlott mérleggel kimérni)
Hozzávalók a páchoz:
- 4 evőkanál cukormentes ketchup
- ¼ bögre szójaszósz
- 2 evőkanál balzsamecet
- ½ kiskanál fokhagymapor, hagymapor
- ½ kiskanál pirospaprika, füstölt pirospaprika
- 1/8 kiskanál bors
- 2 evőkanál eritrit – vagy más édesítőszer
- 1 evőkanál folyékonyfüst
Van egy jó vegán recepted Neked is? Ne titkold el, oszd meg Velünk a Vegán receptek - Vegán blog facebook csoportoban!