Hollandia egy csodálatos hely, egyre több barátunk keresi fel a fővárost egy hétvégi kirándulás alkalmával és térnek haza új élményekkel. A nevezetességek mellett az ételek a központi téma, ami egy-egy ilyen beszámoló alkalmával érdekes számunkra.
Barátaink a közelmúltban kirándultak Hollandiában, megnézték a Van Gogh és az Anna Frank Múzeumot is, és persze nagyon finomakat ettek. Elmesélték, hogy a nagyon sok mustáralapú ételük van és, hogy őket leginkább a mustárleves (mosterdsoep) fogta meg.
Nem is volt más választásunk, mint elkészíteni ennek az ételnek a vegán változatát, ami glutén- és olajmentes is. Kenyérkockákkal, sült csicseriborsóval javasoljuk fogyasztani.
Hozzávalók:
- 2 nagy fej (lila)hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- ½ kg krumpli meghámozva, kockára vágva
- 1 liter zöldségalaplé (vagy víz, esetleg egy evőkanál mindenmentes ételízesítővel)
- 1/8 teáskanál őrölt bors
- só
- 3-6 evőkanál mustár – ez ízlés dolga –mi mustárosabban szeretjük
- 2 szelet (gluténmentes) kenyér kockákra vágva, megpirítva olaj nélkül sütőben/forrólevegős fritőzben - kb. 5 perc 200 fokon
- 1-1,5 bögre (bögre=2,3dl) vagy egy konzerv főtt csicseriborsó sóval, borssal fűszerezve megsütve olaj nélkül sütőben vagy forrólevegős sütőben – kb. 10-15 perc 200 fokon
Elkészítés:
- kevés vízen/olajon indítsuk el a hagymát, sózzuk meg egy kicsit, majd mikor már áttetsző, tegyük hozzá a fokhagymát is, majd a felkockázott krumplit is
- süssük/pároljuk addig, míg a krumpli is kicsit áttetsző lesz
- öntsük fel a vízzel /alaplével, adjuk hozzá a fűszereket és a mustárt
- edő alatt közepes hőfokon főzzük addig, míg teljesen megpuhul a krumpli, kb. 20perc
- botmixerrel turmixoljuk krémesre
- kóstoljuk meg, ha szükséges, még ízesítsük sóval, mustárral
Hol vannak még vegán receptek?
Segítünk! Csatlakozz a több, mint 7000 főt számláló Vegán receptek - Vegán blog facebook csoporthoz további finom vegán (és gluténmentes, olajmentes) receptekért.