Válts növényi üzemmódra

VegaPédia

VegaPédia

Vegánok Hollandiában: mustárleves, az új kedvenc

2020. február 07. - Vegapedia

Hollandia egy csodálatos hely, egyre több barátunk keresi fel a fővárost egy hétvégi kirándulás alkalmával és térnek haza új élményekkel. A nevezetességek mellett az ételek a központi téma, ami egy-egy ilyen beszámoló alkalmával érdekes számunkra.

musta_rleves.jpg

Barátaink a közelmúltban kirándultak Hollandiában, megnézték a Van Gogh és az Anna Frank Múzeumot is, és persze nagyon finomakat ettek. Elmesélték, hogy a nagyon sok mustáralapú ételük van és, hogy őket leginkább a mustárleves (mosterdsoep) fogta meg.

Nem is volt más választásunk, mint elkészíteni ennek az ételnek a vegán változatát, ami glutén- és olajmentes is. Kenyérkockákkal, sült csicseriborsóval javasoljuk fogyasztani.

Hozzávalók:

  • 2 nagy fej (lila)hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • ½ kg krumpli meghámozva, kockára vágva
  • 1 liter zöldségalaplé (vagy víz, esetleg egy evőkanál mindenmentes ételízesítővel)
  • 1/8 teáskanál őrölt bors
  • 3-6 evőkanál mustár – ez ízlés dolga –mi mustárosabban szeretjük
  • 2 szelet (gluténmentes) kenyér kockákra vágva, megpirítva olaj nélkül sütőben/forrólevegős fritőzben - kb. 5 perc 200 fokon
  • 1-1,5 bögre (bögre=2,3dl) vagy egy konzerv főtt csicseriborsó sóval, borssal fűszerezve megsütve olaj nélkül sütőben vagy forrólevegős sütőben – kb. 10-15 perc 200 fokon

Elkészítés:

  • kevés vízen/olajon indítsuk el a hagymát, sózzuk meg egy kicsit, majd mikor már áttetsző, tegyük hozzá a fokhagymát is, majd a felkockázott krumplit is
  • süssük/pároljuk addig, míg a krumpli is kicsit áttetsző lesz
  • öntsük fel a vízzel /alaplével, adjuk hozzá a fűszereket és a mustárt
  • edő alatt közepes hőfokon főzzük addig, míg teljesen megpuhul a krumpli, kb. 20perc
  • botmixerrel turmixoljuk krémesre
  • kóstoljuk meg, ha szükséges, még ízesítsük sóval, mustárral

Hol vannak még vegán receptek? 

Segítünk! Csatlakozz a több, mint 7000 főt számláló Vegán receptek - Vegán blog facebook csoporthoz további finom vegán (és gluténmentes, olajmentes) receptekért.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegapedia.blog.hu/api/trackback/id/tr3815462276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na__most__akkor 2020.02.08. 21:23:23

@
"½ kg krumpli meghámozva, kockára vágva"
"1 liter zöldségalaplé"

Ja, és "3-6 evőkanál mustár"

Szóval krumplileves...

Mi például a lencselevesbe, lencsefőzelékbe is teszünk mustárt.
Hány kanállal? Ízlés szerint...

nyerafidesz 2020.02.08. 21:39:09

Ettől esett le az állad? Elég alacsonyan van a léc.

haXXor 2020.02.09. 09:42:01

Miért kell a kenyérnek (glutén mentes)nek lennie? Glutén is állati cucc? Vagy így trendibb? De ha már itt tartunk, zöldség alaplé kell bele, ez oké. De nem lehet pl. marhahús kockából csinálni? Vagy az kizáró már mert benne van a nevében egy állat neve?

Sunny Days 2020.02.09. 13:24:42

hahaha - nem is tudtam, hogy a hollandok egyáltalán esznek levest
meg hogy az ember kulináris élményekért látogat oda
süti beállítások módosítása