Válts növényi üzemmódra

VegaPédia

VegaPédia

Mindennapi kenyérünk: gluténmentes, vegán vekni (se kovász, se élesztő)

2020. április 10. - Vegapedia

Miután múlt héten erősen kiverte a biztosítékot a vegán kolbász, gondoltuk kicsit kevésbé felzaklató, de annál fontosabb alapvető élelmiszer irányába tekerjük a kormányrudat, és sütünk egy kovászmentes, élesztőmentes, olajmentes, gluténmentes kenyeret. Most nem a mama receptje jön!

img_2020.jpg

Az ételintolerancia gyakorlatilag egy olyan népbetegség, amely hazánkban is több százezer embert érint. Egyes becslések szerint a népesség akár 10%-a lehet gluténérzékeny! Félelmetes számok!

A gluténmentes csoportokban, közösségekben a napi posztok nagyrészt 1-1 termékről a véleménynyilvánítás vagy épp a kérdés, hogy szabad-e egyáltalán fogyasztani. Ez elég szomorú látvány.

Kellő odafigyeléssel a gluténérzékeny életmód is elsajátítható, de ahogy a vegán életmódnál, így itt is azt képviseljük, hogy az otthon elkészült ételnél kevés a biztosabb megoldás.

Így most nem a mama házi kenyerét mutatjuk be, de cserébe csak olyan alapanyagokból áll, amit vegánok és/vagy gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak. És természetesen bárki, aki kiváncsi egy ilyen pékárura. Ártani nem árthat vele magának senki.

Kovász sem kell hozzá, így nem kell napokig kísérletezni vele, ahogy azon sem kell aggódnunk, hogy kapunk-e a boltba élesztőt. 

Száraz hozzávalók

  • 1,5 bögre (bögre=2,3dl) /145 g gluténmentes zabpehely
  • ¼ bögre chia mag
  • ¼ bögre útifűmaghéj
  • 1 tk sütőpor
  • ½ tk szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só

Nedves hozzávalók

  • ½ bögre (bögre=2,3dl) quinoa – előző este beáztatva, használat előtt leöblítve, lecsepegtetve
  • ½ bögre hajdina - előző este beáztatva, használat előtt leöblítve, lecsepegtetve
  • 1,5 bögre víz
  • ¼ bögre cukrozatlan almaszósz

Elkészítés:

 

Készítsétek el Ti is és mutassátok meg nekünk a Vegán receptek - Vegán blog facebook csoportban, nyugodtan akkor is ha nem vagytok vegánok. 

Izgi receptekkel jövünk minden nap, így legrosszabb esetben szélesíted kicsit a látószöged.

Az elkészült kenyér nagyszerű pirítósnak, szendvicsnek. Elég laktató, szóval ez a kb 850 grammos kenyér azért nem egy uzsira fog elfogyni.

Jó sütést, főzést és Kellemes Ünnepeket kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegapedia.blog.hu/api/trackback/id/tr9815602134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása