Egészséges, finom, laktató, gluténmentes, olajmentes, teljes értékű, vegán, tejmentes, mi az? Naná, hogy az egyik finomabb tepsis főétel, a magyarok lasagne-ja: a rakott kelkáposzta! A tetejére zabtejföl került, a töltelék pedig meglepi, de nem titkoljuk túl sokáig! Tartsatok velünk!
Bármekkora is legyen a legnagyobb üvegtál otthon, valahogy mindig pillanatok alatt elfogy ez az étel. Persze aztán alig telik el 2 hét és máris újra kéri a család, annyira imádja mindenki és valljuk be nehéz betelni vele.
Nem vegán barátaink is odavannak érte, így vendégvárás esetén is zseniális ötlet, a siker garantált.
Ebben a receptben zabtejföllel sütöttük meg ezt a finomság, így a tejérzékeny vagy a tejet abszolút kerülő nem vegánok számára is ideális választás ez a recept. Nézzétek meg a hozzávalókat és a elkészítést a videóban, vagy lentebb.
Ebből valami fantasztikus finomság fog kisülni! És amikor az első kockát szeleteled a család tányéraira, hidd el.. érezni fogod, hogy mennyire jó most otthon!
Íme a vegán rakott kel elkészítése:
Rakott kelkáposzta hozzávalók:
- 1 kis fej kelkáposzta,
- 20 dkg barnarizs,
- 20 dkg vöröslencse / sárgalencse,
- 1 nagy fej (lila)hagyma – apróra vágva,
- 3 gerezd fokhagyma átpasszírozva vagy fokhagymapor,
- 2 nagyobb répa – egészen apróra vágva, só, bors,
- 1-2 kiskanál füstölt pirospaprika, kevés őrölt kömény
Elkészítés (lásd a videón):
- melegítsük elő a sütőt 180 fokra
- tegyük fel főni a barnarizst (3-szoros vízben egy kevés sóval)
- egy másik edényben kevés vízen dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát, majd tegyük rá a felvágott sárgarépát, pároljuk át azt is, majd tegyük rá a vöröslencsét, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi alaposan ellepi
- fűszerezzük, majd fedjük le, és főzzük puhára a lencsét – néha kevergessük meg, és ha kell, pótoljuk a vizet, nehogy leégjen –kb. 15-20 perc
- egy másik nagy edényben tegyük fel vízben a megmosott kelkáposztát – vágjuk ki a torzsáját, és daraboljuk négybe - majd forrástól számítva, 15 perc alatt főzzük meg, majd vegyük is ki a vízből
- mikor mindenünk elkészült, keverjük össze a főtt rizst a lencsés keverékkel, majd fűszerezzük, ha még szükséges
- fogjunk egy nagy jénait, (mi ki sem kentük olajjal), és rétegezzük bele a kelkáposzta leveleket, utána a tölteléket, megint egy réteg kelkáposztát, majd egy réteg tölteléket, és végül fedjük be kelkáposzta levelekkel
- a tetejét kenjük le fűszeres tejföllel – mi zabtejföbel tettünk egy kis sörélesztőpelyhet, fokhagymaport, sót, borsot
- 180 fokon süssük kb. 20-30 percig – míg szépen megbarnul a teteje
Tejföl hozzávalók:
- fél bögre (bögre= 2,3 dl) (gluténmentes) zabpehely,
- annyi víz, amennyi ellepi,
- kis (frissen facsart), citromlé,
- kiskanál rizsecet /almaecet,
- só,
- plusz ízesítéshez – ízlés szerint sörélesztőpehely, bors, fokhagymapor, hagymapor stb.
Elkészítés (lásd a videón):
- egy edényben áztassuk be a zabpelyhet annyi vízbe, amennyi alaposan ellepi
- hagyjuk pihenni, míg megszívja magát – kb. 30 perc
- turmixoljuk le - blenderben még selymesebb állagú lesz
- tegyünk hozzá annyi vizet, hogy elérjük azt az állagot, amit szeretnénk
- ízesítsük – lassanként adagoljuk a citromot, ecetet
- hűtőben pár napig eláll, lehet, hogy használat előtt még egy kis vízzel hígítható
Mit eszik egy vegán?
Gyere és nézz szét a Vegán receptek - Vegán blog csoportban, ahol naponta újabbnál újabb finomságok receptjével ismerkedhetsz meg! Várunk! ;)
Genuine Instant Pot Ceramic Non-Stick Interior Coated Inner Cooking Pot - 6 Quart
Genuine Instant Pot Tempered Glass Lid, Clear - 19cm ., Mini 2.8l