Ahogy már a korábbi posztokban említettük, vannak olyan ételek, amelyeknek szeretjük elkészíteni a vegán változatát. Hab a tortán, ha épp egy hétköznapi alapanyagot, pl. a sajtot tudjuk helyettesíteni.
Természetesen vegán alapanyagokból vegán sajt készül, most épp egy olvadós-nyúlós változat, ami tortilla mellé kiváló mártogatós is meccs vagy filmnézéshez.
Ez recept is gluténmentes és olajmentes.
Hozzávalók:
- 1/2 bögre nyers kesudió (pár órával előtte beáztatva, használat előtt lecsöpögtetve)
- 1 bögre(=2,3dl) víz
- 3 evőkanál tápiókakeményítő
- 3 evőkanál sörélesztőpehely
- ½ evőkanál citromlé
- 1,5 teáskanál só
- 1,5 teáskanál fehér miso paszta
- 1 teáskanál paprika
- 1/2 teáskanál hagymapor
- 1/4 teáskanál kurkuma
- 1/4 teáskanál fokhagymapor
A hozzávalók a vegán konyha alapanyagai. Ha a vegán életmód mellett döntesz, érdemes ezekből otthon tartani, hisz nagyon sok receptnél felhasználhatók.
Elkészítés:
- tegyük a kesudiót, a vizet és az összes többi hozzávalót egy turmixgépbe, és járassuk addig amíg sima nem lesz – elég folyós lesz az állaga
- ha nem túl nagy teljesítményű a turmixgépünk, érdemes leszűrni, hogy ne legyen darabos
- öntsük egy kis serpenyőbe, és folyamatosan keverve főzzük közepes fokozaton
- keverés közben egyszercsak elkezd sűrűsödni és hirtelen sajtos ragacsos finomság lesz belőle
- ez kb. 5 percet vesz igénybe
- folytassuk a főzést, és folyamatosan keverjük még egy-két percig
- még melegen öntsük a kívánt ételre, ugyanis ahogy hűl, kezd megszilárdulni
- később újramelegíthetjük egy kis vízzel, ha szeretnénk, hogy újra nyúlós legyen
További vegán receptek..
.. várnak Rád is a Vegán receptek - Vegán Blog facebook csoportban, ahova minden nap egy új általunk kipróbált, tesztelt és fényképezett recept kerül fel.