Az a jó a rakott krumpliban, hogy egyszerű étel, színes és egy jó adag kellemesen megalapozza a délutáni szundit, amikor nagyokat ásítva maximum csak a film végére vagy a reklámokra ébredünk fel. Hogyan készül a vegán változat? Nem titkolózunk tovább!
A vegán változatban természetesen használhatjuk az előző posztban megismert virslit, vagy akár gombát, padlizsán bacont is, mi most ezt a verziót babbal turbóztuk fel, a tetejére pedig sajtot reszeltünk.
Tényleg, egyszerűen ahány (vegán) ház, annyi szokás: mi pluszba egy könnyű salátát dobtunk össze, hogy kicsit könnyítsük a főételt.
Nézzük is a hozzávalókat:
Kesumártás:
- 1 bögre (bögre = 2,3dl) kesudió éjszakára beáztatva (ha elfelejtettük, tegyük forró vízbe fél órára)
- 2 bögre növényi alapú tej
- 1,5 bögre zöldség alaplé vagy víz
- 2 evőkanál rizsecet /almaecet
- 1 kiskanál frissen facsart citromlé
- 2 evőkanál tápióka keményítő
- só, bors
- 1/2 teáskanál füstölt pirospaprika
- 3 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor
- 1 hagyma vagy egy kiskanál hagymapor
- 4 evőkanál sörélesztőpehely
Rakott krumpli:
- 1,5 kg főzni való krumpli (kb. 8 db közepes) vékonyabb karikákra vágva (nyersen)
- 2 közepes hagyma hosszúkás szeletekre vágva
- 1 konzerv bab leöblítve, lecsöpögtetve vagy 1,5 bögre főtt bab (el is hagyható)
- választható: gabonakolbász, tofu, vegán virsli, zöldségek, vegán sajt, stb.
- friss fűszernövények díszítésnek
Elkészítés:
- 200 fokra melegítsük elő a sütőt
- készítsük el a kesu szószt: magas fordulatszámon, turmixgépben – tegyünk bele minden hozzávalót, és dolgozzuk el simára – először nagyon híg lesz, de így tud majd megfőni benne a krumpli, és a végére besűrűsödik
- szeleteljük fel vékony karikákra a krumplit, hagymát
- rétegezzük a sütőedénybe a felvágott krumpli felét, hagymát, babot, - vagy amilyen hozzávalót választottunk - , és öntsük a tetejére, majd végezzük el ugyanezt a maradékkal
- süssük kb. 60-70 percig letakarva vagy fedő alatt - a sütési idő a függ a krumpli vastagságától, és fajtájától is – a lényeg, hogy puhának és aranybarna színűnek kell lennie- az utolsó 10 percre vegyük le a fóliát/ fedőt, hogy pirulni is tudjon
- sütés után 10 percig hagyjuk állni, esetleg szórjuk meg pl. friss petrezselyem zölddel
- egy nagy adag salátával teljes értékű fogást tehetünk az asztalra
Láthatjátok egy vegán receptnek is lehet kb. 10 másik izgalmas változata. Mindenkit arra bíztatunk, hogy kísérletezzen, szeresse a főzést, mert egyszerűen csodákat lehet művelni és nagyszerű élmény, amikor nem csak a család, de a nem vegán barátok és vendégek is megdicsérik az ételt, ami az asztalra került.
Tovább receptekkel a Vegán receptek - Vegán blog facebook csoportban is várunk!