Válts növényi üzemmódra

VegaPédia

VegaPédia

Babos rakott krumpli, ha nem vegán vendéket vársz

2020. január 24. - Vegapedia

Az a jó a rakott krumpliban, hogy egyszerű étel, színes és egy jó adag kellemesen megalapozza a délutáni szundit, amikor nagyokat ásítva maximum csak a film végére vagy a reklámokra ébredünk fel. Hogyan készül a vegán változat? Nem titkolózunk tovább!

babos_rakott_krumpli.jpg

A vegán változatban természetesen használhatjuk az előző posztban megismert virslit, vagy akár gombát, padlizsán bacont is, mi most ezt a verziót babbal turbóztuk fel, a tetejére pedig sajtot reszeltünk.

Tényleg, egyszerűen ahány (vegán) ház, annyi szokás: mi pluszba egy könnyű salátát dobtunk össze, hogy kicsit könnyítsük a főételt.

Nézzük is a hozzávalókat:

Kesumártás:

  • 1 bögre (bögre = 2,3dl) kesudió éjszakára beáztatva (ha elfelejtettük, tegyük forró vízbe fél órára)
  • 2 bögre növényi alapú tej
  • 1,5 bögre zöldség alaplé vagy víz
  • 2 evőkanál rizsecet /almaecet
  • 1 kiskanál frissen facsart citromlé
  • 2 evőkanál tápióka keményítő
  • só, bors
  • 1/2 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 3 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor
  • 1 hagyma vagy egy kiskanál hagymapor
  • 4 evőkanál sörélesztőpehely

Rakott krumpli:

  • 1,5 kg főzni való krumpli (kb. 8 db közepes) vékonyabb karikákra vágva (nyersen)
  • 2 közepes hagyma hosszúkás szeletekre vágva
  • 1 konzerv bab leöblítve, lecsöpögtetve vagy 1,5 bögre főtt bab (el is hagyható)
  • választható: gabonakolbász, tofu, vegán virsli, zöldségek, vegán sajt, stb.
  • friss fűszernövények díszítésnek

 

Elkészítés:
  • 200 fokra melegítsük elő a sütőt 
  • készítsük el a kesu szószt: magas fordulatszámon, turmixgépben – tegyünk bele minden hozzávalót, és dolgozzuk el simára – először nagyon híg lesz, de így tud majd megfőni benne a krumpli, és a végére besűrűsödik
  • szeleteljük fel vékony karikákra a krumplit, hagymát
  • rétegezzük a sütőedénybe a felvágott krumpli felét, hagymát, babot, - vagy amilyen hozzávalót választottunk - , és öntsük a tetejére, majd végezzük el ugyanezt a maradékkal
  • süssük kb. 60-70 percig letakarva vagy fedő alatt - a sütési idő a függ a krumpli vastagságától, és fajtájától is – a lényeg, hogy puhának és aranybarna színűnek kell lennie- az utolsó 10 percre vegyük le a fóliát/ fedőt, hogy pirulni is tudjon
  • sütés után 10 percig hagyjuk állni, esetleg szórjuk meg pl. friss petrezselyem zölddel
  • egy nagy adag salátával teljes értékű fogást tehetünk az asztalra

 

Láthatjátok egy vegán receptnek is lehet kb. 10 másik izgalmas változata. Mindenkit arra bíztatunk, hogy kísérletezzen, szeresse a főzést, mert egyszerűen csodákat lehet művelni és nagyszerű élmény, amikor nem csak a család, de a nem vegán barátok és vendégek is megdicsérik az ételt, ami az asztalra került.

Tovább receptekkel a Vegán receptek - Vegán blog facebook csoportban is várunk! 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegapedia.blog.hu/api/trackback/id/tr4415424294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2020.01.26. 17:06:48

Nem egy fogyókúrás recept, de szívesen megkóstolnám!
süti beállítások módosítása