Válts növényi üzemmódra

VegaPédia

VegaPédia

Vegán halászlé? Hohoho - simán!

2020. november 28. - Vegapedia

Ünnepi asztal, vegán asztal, halászlé egyikről sem hiányzik. Mit is lehetne ilyen időben csinálni? Enni és pihenni. Mutatjuk, hogy készülünk.

vega_n-hala_szle_-recept-vega_nblog.jpg

Rengeteg hagyma, sok paprika, némi házi tészta és padlizsán. Nem hiányozhat az ünnepi asztalról! 

Elkészítés:

 

Hozzávalók:

  • 2 db közepes padlizsán
  • 1db algalap – beáztatva forró vízbe 10 percig, majd feldarabolva
  • 3 fej hagyma felvágva – nem kell apróra
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • só, bors
  • 3-4 evőkanál pirospaprika
  • (gluténmentes) tészta - metélt – mi rizstésztát használtunk

A bejegyzés trackback címe:

https://vegapedia.blog.hu/api/trackback/id/tr7916304752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yamaha FJR1300 2020.11.29. 00:16:34

Ezt kár volt.Trendi.Ja nem.Bocsi.

Yamaha FJR1300 2020.11.29. 00:23:11

Nincs bajom a vegánokkal,de ez a cucc már egy erős " pride" kategória.mitől halászlé ez???? Megérett a világ a pusztulàsra.Eszemfaszommegáll

élhetetlen 2020.11.29. 00:26:51

Tudom, hogy feleslegesen írom, és nem először, és nem érdekel benneteket, de tényleg összehozhatnátok egy vegán bizottságot, ahol kitaláljátok az ételeitek nevét. Ha új kaja, legyen új név. Ez a vegán halászlé, ez olyan szánalmas. Ha máshogy darabolod, akkor vegán csirkepörkölt lehet? Imádom a padlizsánt, majdnem mindig van lesütve itthon, nagy tételben sütöm, csak úgy szeletben, aztán megy a fagyóba egy része, de eszembe sem jutna vegán sült tarjának nevezni, akkor sem, ha a szelet, az szelet. Értem, hogy amit csináltok, így is jövedelmez, de semmi szakmai önbecsülés, vagy a hagyományos gasztronómiai meghatározások tiszteletben tartása nem szempont?

herut 2020.11.29. 09:50:23

Soha nem értettem,hogy egy vegán ételt miért kell nem vegán ételnévvel illetni. Mindhárom előttem szólóval/íróval egyetértek.

yerico1 2020.11.29. 13:33:52

Javasolnám még a műanyag acél, rozsdamentes vasoxid, és az állatmentes állatkert fogalmának bevezetését is. Mennyivel egyszerűbb lenne mondjuk répát és petrezselymet kiállítani oroszlán helyett, a szirtisas lehetne paradicsom, a víziló meg konzervgomba. Rengeteget megspórolnánk, az élmény meg majdnem ugyanaz lenne.

yerico1 2020.11.29. 13:35:30

@élhetetlen: Az a jó a padlizsánban, hogy abból lehet húsleves, szilvásgombóc, halászlé, de akár kakaóscsiga is. Csak kis fantázia kell hozzá. A könyvespolc még kitalálás alatt.

motoroskonyhaja 2020.11.29. 22:44:26

@élhetetlen: Sajnos feleslegesen írod. Ha már a színe piros, és az alkatrészek úgy néznek ki, mintha, akkor lehet az halászlé, pörkölt,, bármi. Ugyebár a halászlében sincs halász, ahogy a székelykáposztából is hiányzik a székely :) (ami amúgy sem a székelyekről kapta a nevét).
Itt ideológia van, nem is pici. Csináljunk úgy, mintha. Ennek az alakja olyan, mint a. Folytathatnám a sort. Önigazolás ezerrel, hogy ugye milyen finom Drágám? Ugye tényleg olyan, mintha, pedig semmi köze hozzá.

Az, hogy konyhatechnológiából és alapanyag-imseretből eléggé alul vagyunk nem baj, forró vízben áztatjuk az algalapot 10 percig. Az, hogy milyen algát az kit érdekel, a Tescóban, Auchanban, ezoterikus- vagy vega csillámóni boltban ezt kaptuk, ezt ajánlották. Én norira tippelek, hiszen algalapot írnak, aminek csak árt a forró víz (csak a példa kedvéért: a C vitamin cirka 40 fokon bomlani kezd), de nem baj, így a jó! Amúgy nem is kell áztatni, mert a hő hatásától magától puhul kb. 1 másodperc alatt, ahogy Japánban megismertem ezt az algafajtát is, amikor kint tanultam főzni. De lehet wakame, hijiki, kombu az az alga, ki tudja. Ja, a kombut IS szobahőmérsékleten kellene áztatni vagy 30 percig ELŐTTE felvágva, a többit fel sem kell vágni, mind az alakjuk, mind a szerkezetük miatt. Ez olyan, mint amikor azt olvasom egy receptnél, hogy x dkg marhahús, vagy y dkg sertéshús. Oké, de MELYIK része?

Ez most nagyon trendi, mutassuk meg a világnak milyen menők és különegesek vagyunk.
Szerintem most sem sikerült, pedig rengeteg, valóban jó vega recept létezik. Ház ez nem az, ahogy az étel neve sem...

élhetetlen 2020.11.30. 00:19:28

@motoroskonyhaja: Tudod, engem nem zavarna, hogy mit és hogyan főznek, mit esznek, csak találnának fantázia neveket, vagy olyan nevet, aminek köze van az ételhez. Mert az általad írott példákban van logika, Székely (József) féle káposzta, halász módra főzött lé, csak rövidültek, egyszerűsödtek kicsit. Ha erre a „vegán halászlére”, azt mondják, hogy padlizsán piroska, paprikás padlizsán leves, papad leves, vagy a „vegán húslevesre”, hogy tökjava leves, vagy ami tényleg, hogy tökbél leves, egy szót sem szólok. (De, mint írtam, a sült padlizsán szelet, az nem vegán sült tarja szelet).
süti beállítások módosítása