Válts növényi üzemmódra

VegaPédia

Glutén- és szójamentes vegán virsli meglepetéssel

2020. január 17. - Vegapedia

Jóból is megárt a sok, de mivel alapvetően vegán életmódot folytatunk, mellette igyekszünk gluténmentes recepteket ajánlani és törekszünk a szójamentes tanácsokra is. Így született meg ez a virsli recept is, mivel sok vegán társunk keresett megfelelő virslit a boltokban, de nem talált.

vega_n_virsli.jpg

A virsli egy igazi kaméleon a receptek között. Lehet belőle sós party snack, reggeli, vacsi, tunkolható ezerféle szószba stb. 

Amikor a vegán közösségekben recepteket keresnek a tagok, mindig kihívásként éljük meg, hogy segítsünk. Így volt ez most is.

Szeretünk kísérletezni a konyhában, így az elkészült virslire ezeket a tulajdonságokat nyugodtan ráírhatnánk, ha ez egy bolti termék lenne: (és persze ez most is igaz, így otthon elkészítve is)

  • gluténmentes,
  • szójamentes,
  • gombamentes,
  • hüvelyest nem tartalmaz,
  • olajmentes
  • és természetesen vegán.

Hozzávalók:

  • 2,5 bögre víz (bögre=2,3dl)
  • 10 szem mag nélküli aszalt szilva – nem lesz benne érezhető
  • 1 teáskanál provance-i fűszer
  • 1,5 evőkanál folyékony füst
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1,5 kiskanál fokhagymapor
  • 1,5 kiskanál hagymapor
  • 1 kiskanál fekete só
  • fél kiskanál őrölt kömény
  • fél kiskanál bors
  • 1,5 kiskanál só
  • negyed bögre (25g) (gluténmentes) zabpehelyliszt - akár kávédarálóval darálhatunk zabpehelyből
  • 1/3 bögre (40g) darált dió
  • 2 bögre (gluténmentes) zabpehely
  • 12 db rizspapír – de enélkül is elkészíthető, csak más lesz az állaga, így kívül ropogós lesz

Elkészítés

  • turmixoljuk le az aszalt szilvát 1 bögre vízzel magasfordulatos turmixgéppel, hogy teljesen sima legyen
  • egy közepes lábasba öntsük bele
  • tegyük hozzá a maradék vizet, és a fűszereket, sörélesztőpelyhet, jól keverjük össze, és forraljuk fel
  • amikor forr, keverjük hozzá folyamatos kevergetés mellett a darált diót, a zabpehelylisztet, és a zabpelyhet
  • alacsonyabb fokozaton addig főzzük, amíg a zabpehely megpuhul, és pépessé válik a masszánk – jó sűrű lesz, ne ijedjünk meg, kevergessük szorgalmasan, kb. 2-3 perc – majd tegyük félre hűlni – még igazítsunk a fűszerezésén, ha úgy érezzük
  • ha kihűlt, hogy dolgozni tudunk vele, bevizezett kézzel formázzunk rudacskákat belőle, és helyezzük egy tálcára – olyan hosszút csináljunk, ami majd ráfér a rizspapírra - nekünk 12db lett
  • most jöhet a rizspapírba csomagolás: (mártsuk langyos vízbe pár másodpercre a rizspapírt, helyezzük a tányérra, majd helyezzük a felső széléhez a kialakított „kolbászkánk”, tekerjük bele, a széleket behajtva – ha nincs rizspapír, ez a lépes kihagyható
  • mi sütőben sütöttük kb. 30-35 percig 180 fokon, felvizezett ketchuppel lekenve - rizspapírral
  • és anélkül is kipróbáltuk,- a rizspapíros állaga jobban emlékeztetett virslire, a „kabát nélküli” inkább fasírtos jellegű, de úgy is nagyon finom
  • akik fogyasztanak olajakat, természetesen serpenyőben vagy sütőben is süthetik kevés olajjal

Érdekelnek vegán (és gluténmentes) receptek?

Várunk sok szeretettel kedves kis facebook csoportunkban, a Vegán receptek - Vegán blog -ban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegapedia.blog.hu/api/trackback/id/tr10015413086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.